ŠTĚŇATA

02.05.2008 19:27

V době kdy si štěně přinesete domů, bez větších problémů zvládá základní hygienu, je zvyklé na lidi i každodenní zvuky v domácnosti. Je odčervené a má první základní očkování (které se pak každý rok obnovuje. Odčervuje se podle stáří psa 1-2 krát do roka).

Retriever je nadmíru společenský a miluje lidskou společnost kolem sebe. Největším trestem pro něj je, když ho přivážete na celý den k boudě nebo zavřete do kotce. Nejraději bude tam, kde jste vy. Z našich zkušeností vím, že pobyt v domácnosti zvládá bez problémů. Neničí vybavení bytu, neokusuje nábytek, neškrábe na dveře ani netrhá boty či cokoli jiného. Bez problémů si zvykne na zakázané zóny- rychle se naučí, že nesmí např. do postele, na gauč, do určité místnosti, nesmí jíst ze stolku či skákat na linku. Obecně si pes dovolí pouze to, co mu dovolíte a tolerujete vy.

Už v době příchodu k novému pánovi se štěně může učit základním povelům. Retriever je velmi učenlivý a pokyny zvládá rychle a s nadšením, bere to jako hru. Největší odměnou je pro něj páníčkova radost. Samozřejmě jako každé mládě zkouší, co si může dovolit, ale pokud je pes veden důsledně a s láskou, stonásobně vám to vynahradí. Protože pes je jediné stvoření, které vás bude milovat celý svůj život více než sebeJ)).

Zpět